Cum sa evaluezi necesarul de somn

Marea majoritate a adultilor au nevoie de 7 pana la 9 ore de somn pe noapte . Doar 3% din totalul populatiei poseda o gena care scurteaza aceasta necesitate de „somn reparator” la 6 ore pe noapte.
Pentru a vedea daca suferiti de lipsa de somn, specialistii recomanda un exercitiu simplu : culcati-va cu 15 min inainte de ora de culcare obisnuita si vedeti daca mai aveti nevoie de alarma pentru a va trezi dimineata. Daca da , atunci reculati in mod progresiv ora de culcare pana nu mai aveti nevoie de alarma pentru a va trezi dimineata .
Acest test simplu , e de aplicat in mod ideal pe perioada vacantei , permitand astfel sa va evaluati cu exactitate numarul de ore de somn de care aveti nevoie.
Apropiindu-va de durata de somn ideala veti observa o ameliorare a starii generale si o diminuare a nevoii compulsive de a manaca pe parcursul zilei.
Ideal ar fi deci sa aveti o ora fixa de culcare atat in timpul sapatmanii cat si in weekend , pentru a evita sa traiti intr-un „decalaj orar” permanent .

  1. Iar dacă ziua ți se face un somn de-ăla crunt, de simți că nu mai poți funcționa la locul de muncă 🙂 , 5-10 minute de transă autoindusă ar face cât vreo 2 ore de somn bun. Nu trebuie decât să închizi ochii, să te relaxezi și să-i spui subconștientului „10 minute de odihnă, atât”.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu