Prevenirea cancerului printr-un vaccin

Stiati ca peste 20% din totalul cazurilor de cancer in lume sunt provocate de infectii virale sau bacteriene ?

Bacterii :

H. P. ( Helicobacter Pylori ) – predispune la cancer gastric , de aceea tratamentul e obligatoriu la persoanele infectate *vezi  https://medicdefamilie.wordpress.com/2010/04/19/tratamentul-in-ulcerul-gastro-duodenal/

Virusuri :

Virusul Hepatitei B si C – HBV si HCV – predispune la cancer de ficat ; din fericire pentru Hepatita B exista deja un vaccin care previne infectia . Riscul de cancer e unul din motivele pentru care e necesar tratamentul hepatitei B sau C , care e un tratament de lunga durata (peste 1 an ) , greu de suportat si care nu e eficient la 100% din cazuri .

Virusul Epstein Barr – EBV – poate provoca Limfom Hodgkin ( „cancer al sagelui ” ) si cancer nazofaringian . In mod uzual EBV provoaca mononucleoza infectioasa = boala sarutului . Amandoua formele de cancer raspund foarte bine la taratment .

Human Papillomavirus – unele tulpini sunt responsabile de cancer de col uterin , cancer anal , cancer penian si cancer orofaringian ( se transmite prin contact sexual neprotejat – vaginal, anal si oral ) . Din fericire de cativa ani avem si un vaccin contra HPV ce se administreaza la fetele intre 13 si 26 ani .

Human Herpes Virus 8 – responsabil de Sarcomul Kaposi – ce apare la persoanele imunodeprimate . Din fericire regreseaza odata cu instaurarea imunitatii.

Si o concluzie – unde putem sa prevenim , e mult mai sigur sa prevenim decat sa tratam .

  • mami
  • 22 Iulie 2010

  cum gasesc daca am infectie cu Helicobacter Pylori?
  Adica se detecteaza din sange ?

  • se poate detecta si printr-o priza de sange – prin dozarea anticorpilor anti HP , sau printr-o biopsie efectuata in timpul endoscopiei ,sau mai simplu printr-un test respirator la uree

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: