Tratamentul si prevenirea tromboflebitei

formarea trombului

 

 
 
 
 

obstructia fluxului sanguin de catre tromb

Tratamentul in tromboflebita va fi stabilit de catre medic in functie de varsta, boli asociate,extinderea bolii etc . si are ca scop impiedicarea cresterii trombului si a ruperii acestuia cat  si prevenirea aparitiei flebitei in viitor.

Tratamentul in tromboza venoasa superficiala

– contentie elastica

– ridicarea membrului afectat ( in caz de tromboza la membrul inferior )

– imobilizarea la pat nu e necesara

– in caz de tromboza secundara unei perfuzii iv.- se foloseste un antiinflamator local – Diclofenac – VOLTAREN GEL

– in caz de tromboza spontana se poate folosi o heparina cu greutate moleculara mica sau heparina nefractionata

 

Tratamentul in tromboza venoasa profunda

 

In caz de suspiciune ridicata tratamentul se poate incepe inaintea confirmarii diagnosticului prin doppler venos.

-imobilizare  la pat

– contentie elastica

– se foloseste heparina –  LMWH ex.  -FRAGMIN , FRAXIPARINE ,LOVENOX , INNOHEP in injectii sc. 1 sau 2 /zi

sau UFH de genul CALCIPARINE in sc. sau iv. -recomandate in special in caz de insuficienta renala severa

Tratamentul cu heparina va fi continuat pana la obtinerea unui INR > sau = cu 2 ( obiectiv INR 2-3 ) , moment in care se va continua doar tratamentul anticoagulant – recomandat sa se inceapa in paralel cu heparina

– tratament anticoagulant ex. : PREVISCAN , Warfarin -COUMADINE , SINTROM  care va fi continuat pentru minim  6 saptamani ( in caz de tromboza de gamba ) , minim 3 luni ( in caz de tromboza venoasa proximala sau Embolie Pulmonara ) si minim 6 luni la pacientii cu risc crescut de recidiva.

Deoarece tratamentul anticoagulant „subtiaza sangele” exista un risc crescut de hemoragie in caz de supradozare , de aceea e necesara si OBLIGATORIE  o supraveghere regulata a INR si TP in functie de care doza de anticoagulant va fi modificata.

In concluzie- atat timp cat pacientul va urma un tratament anticoagulant, va avea nevoie de o supraveghere medicala cu verificarea INR – care se face printr-o priza de sange , sau cu o mica intepatura in deget ( ca si pentru verificarea glicemiei).

Prevenirea tromboflebitei

– mobilizarea membrelor in timpul calatoriilor lungi – ex mici exercitii de rotire a labei piciorului si de indoire a genunchilor

– mobilizarea precoce dupa chirurgie

– folosirea de ciorapi elastici chirurgicale in timpul anumitor operatii

 

Reclame
 1. Reblogged this on Medic de familie Blog.

  • Marian
  • 9 iunie 2013

  Buna ziua. Ma intereseaza cat mai multe detalii despre prevenirea si tratamentul tromboflebitei

  • Mai multe detalii poti gasi in : „The Merk Manual- for health care professionals” sau „Harrison’s Principles of Internal Medicine” , de ex .

  • Octavian Șarapciu
  • 7 mai 2015

  Buna ziua. Sunt din Brasov, am 35 de ani si de aproximativ 2 ani de zile sufar de tromboza venoasa profunda la piciorul drept, cauza fiind o lovitura la genunchi destul de serioasa. Am fost internal de urgenta, unde am urmat un tratament cu injectii in burta timp de 2 saptamani, dupa care mi s-a prescris tratament anticoagulant ( Sintrom si Detralex ), de care depind si astazi. Lunar am obligatia oarecum morala de a-mi face analiza specifica acestei boli ( INR ), valori care au fost cat de cat ok pana in prezent. Intrebarea si rugamintea mea ar fi, daca imi puteti recomanda un tratament diferit fata de ce am in prezent, in ideea in care am auzit ca pe la Tg. Mures s-ar efectua ceva tratamente revolutionare in ceea ce priveste tromboflebita? Va multumesc din suflet

  • Bună ziua. Tromboza venoasă profundă nu necesită tratament de lunga durată, decăt dacă sunt si alți factori predispozanti, ca de exempku boli ale sangelui cu tulburări de coagulare . In general dupa tratamentul cu injectii urmează câteva luni de tratament tip Sintrom . Ca si alternativa la Sintrom exista Xarelto 1 cp pe zi , care nu necesita control de INR. Eu v-as sfătui sa revedeți cu medicul de familie , sau medicul care v a prescris inițial tratamentul să aflați dacă mai aveți in continuare nevoie.

  • cezar
  • 2 martie 2016

  Se poate inlocui SINTROM cu PREVISCAN? Am avut un episod de fibrilatie atriala paroxistica si fac tratament cu SINTROM dar nu se mai gaseste in farmacii.Va multumesc

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: